חימום אוכל יבש שאין בו “בישול אחר בישול” בשבת
הרוצה לחמם אוכל יבש ומבושל, שאין בו משום בישול, ניתן להניחו על גבי אחד הסירים, וכמו כן ניתן לקחת סיר ולהניחו הפוך על גבי הפלטה או על ה”בלעך” הנמצא על הכיריים וכד’ ולהניח עליו את המאכל[1], (ואין להניח ישירות על מקור החום[2]) ובאופן זה מותר גם אם יגיע לחום שהיד סולדת בו[3]. ובילקוט יוסף מתיר בפלטה להניח ישירות עליה, ורק ב”בלעך” יש להניח על גבי סיר המונח שם (עם תבשיל) או להניח קדירה ריקה על גבי ה”בלעך”[4].
מה נקרא מאכל יבש
מאכל שאין בו שום רטיבות, טופח על מנת להטפיח, כלומר כאשר יגע בו בידו האחת במאכל ואח”כ יגע בידו השניה והיא לא תעביר רטיבות, נחשב לכל הדעות כמאכל יבש.
ישנם מאכלים שבגלל השומן שספוג בתוכם כאשר היד תיגע בהם היא נעשית שומנית, אבל אין בהם רטיבות של שומן, ודינם כדבר יבש, כמו אורז מבושל וכד’ וכן קוגל ירושלמי שברוב המקרים יש בו שומניות אבל אינה בגדר של רטיבות הטופח על מנת להטפיח[5].
אם התבשיל רובו יבש, ויש בו מעט רוטב כמו דג עם רוטב ובשר עם רוטב, נחלקו הפוסקים בזה. דעת אדמוה”ז שאסור לחממו (ויתירה מכך כתב בסידור שאפי’ מוהל הטבעי היוצא מהבשר נחשב לדבר לח שאסור לחממו), והנוהגים כבית יוסף וע”פ הסברו של היחוה דעת[6] הרוצים להקל ולחמם תבשיל שיש בו מעט רוטב, שדינו כיבש שאין בו משום בישול אחר בישול, יש להם על מה שיסמוכו. ולפי דבריו יכולים גם להניח הסיר הנ”ל על גבי הפלטה עצמה, וטוב יותר אם יניחו על גבי סיר אחר העומד על הפלטה של שבת.
מאפה ה”סופלה” כמין עוגה שבחוץ אפויה ובפניה יש בה נוזל
אסור לחממו בשבת דדינו כלח ואין להניחו במקום שיכול להגיע לחום שהיד סולדת בו או משום גזירת הפשר נולד או גם משול בישול בדבר הלח[7].
[1] סימן שי"ח סעיף יא, ורנ"ג סעיף יד – יז, וכאשר סיר הפוך מונח על הפלטה או על ה"בלעך", מהני לכו"ע ועיין בשו"ת שבט הלוי ח"א סו"ס צא, ו [2] ועיין במילואים שבסוף הספר "קיצור הלכות משו"ע אדמוה"ז" לסימן רנג, ע' כט ואילך. [3] עיין באגרות משה חלק ד' סימן עד סעיף לב, דלהניח על ישירות על הפלטה אסור במקום שאם יהי' מונח כל השבת יגיע לכדי חום שהיד סולדת בו, על פי דברי המגן אברהם בסימן רנג סעיף לו דאם נצטנן לגמרי אין להחזירו דלא מיקרי חזרה אלא שהייה חדשה. [4] סימן יח סעיף נז. [5] וכן הסכים לזה הרב יקותיאל פרקש שליט"א מחבר שבת כהלכה. [6] שו"ת יחוה דעת ח"ב סימן מה, וילקוט יוסף שיח סעיף נה. [7] פסקי תשובות סימן שיח הערה 266.
חימום אוכל שיש בו “בישול אחר בישול” בשבת
הרוצה להניח אוכל מבושל לח (שיש בו בישול אחר בישול) סמוך למקור האש כדי להפיג צינתו, כאשר מקור החום במצב ש”אין היד סולדת שם” מותר[1]. וסמוך למקור האש נכלל גם על גבי סיר העומד על הפלטה וכל זה בתנאי שמקור החום דהיינו הסיר העומד על הפלטה אינו בחום שהיד סולדת שם[2].
[1] סימן רנג סעיף כא. [2] ועיין בשבת כהלכה פרק עשירי ביאורים הלכה ז
