הרבנית מוכרת שמלה
מספר שנים עברו מאז נישואי הרבי הרש”ב וזוגתו הרבנית שטערנא שרה, וילדים אין. הדבר נגע עמוק בליבה של הרעיה הצעירה, שהתגוררה הרחק מבית הוריה באוורוטש. על צערה שטרם נפקדה בילדים, נוספה גם תחושת הבדידות.
בהגיע שמחת תורה, נערך אצל הרבי המהר”ש הקידוש, בו עשו ‘מי שבירך’ לכל הנוכחים. לאחר מכן, נכנסו לחדר בו היו כל בנות הבית, ועשו ‘מי שבירך’ לכל הנשים. משום מה, נשמט שמה של הרבנית שטערנא שרה, ולא הוזכר בין שמות הנשים. בתוך רגעים ספורים התגלה המשגה, ותוקן במהרה, אך הדבר לא נמחק מליבה.
לאחר הקידוש היא נכנסה לחדרה, ושקעה במחשבות נוגות. היא חשבה על כך שטרם נפקדה, על בדידותה, הרחק מבית הוריה, ועל המאורע שאירע זה עתה, בו פסחו עליה ב’מי שבירך’. לבה התכווץ בקרבה, והיא פרצה בבכי. התייפחה בדמעות, ותוך כדי בכי, נרדמה. ותחלום חלום…
בחלומה, נכנס אליה יהודי אחד ושואל אותה: מדוע את בוכה, בתי? שפכה לפניו הרבנית את כל המעיק על לבה.
אמר לה היהודי: אל תבכי. אני מבטיח לך כי בשנה זו ייוולד לך בן. אבל בשני תנאים: א. מיד לאחר יום טוב תחלקי ח”י רובל לצדקה מכספך הפרטי. ב. אסור שהדבר ייוודע לאיש. ככלותו לדבר נעלם היהודי, אך מיד חזר כשאליו נלווים שני אנשים נוספים. היהודי חזר לפני השניים על ההבטחה ועל שני התנאים, והם הביעו את הסכמתם. שלושת האנשים ברכו אותה ויצאו.
כשהקיצה משנתה, סיפרה הרבנית לבעלה על החלום שחלמה. בעלה, הרבי הרש”ב, מסר את הדברים מיד לאביו, הרבי מהר”ש. קרא הרבי המהר”ש לכלתו, וביקש ממנה לספר לפניו שוב את החלום על כל פרטיו. עוד ביקש הרבי, לתאר את שלושת האנשים שראתה. לאחר תיאוריה, אמר הרבי: האיש הראשון היה אבא (ה’צמח צדק’), והשניים האחרים היו הסבא (אדמו”ר האמצעי) ואבי סבא (אדמו”ר הזקן).
לאחר החג, רצתה הרבנית לקיים את שני התנאים מן החלום. היה עליה לחלק ח”י רובל מכספה הפרטי, אך מניין לה כסף? היא ניגשה לארון, והוציאה שמלה חגיגית ומחויטת. הייתה זו שמלה התפורה לפי מיטב האופנה, אך הרבנית לא לבשה אותה. חמיה, הרבי המהר”ש, לא חפץ שהיא תלבש שמלה כזו, והיא הייתה מונחת בארון ללא שימוש. קראה הרבנית לאחת מנשות העיירה, שהייתה עסקנית בצרכי ציבור, וביקשה ממנה למכור את השמלה. הרבנית הוסיפה והזהירה את האישה, לבל תספר לאיש על מקור השמלה, שכן מה יאמרו הבריות אם ייוודע שכלתו של הרבי מוכרת שמלה… כך, בתחבולות כאלה ודומיהן, הצליחה הרבנית לבסוף לאסוף את הסכום הנדרש, וחילקה את הכסף לצדקה.
באותה שנה נולד בנם היחיד של הרבי הרש”ב וזוגתו הרבנית שטערנא שרה – רבי יוסף יצחק, הרבי הריי”צ.
(שמועות וסיפורים ח”א ע’ 190)